5 најбогати претприемачи кои се соочуваат со дислексија

5 најбогати претприемачи кои се соочуваат со дислексија Октомври е интернационален месец за подигнување на јавната свест за дислексија, токму од таа причина одлучивме да ви ги претставиме едни од најуспешните претприемачи кои се соочуваат со дислексија. Како што и во повеќе наврати сме споменале, дислексијата како состојба нуди огромни предности кои пред се произлегуваат [...]

„Тито и Дино“ е првата македонска сликовница целосно изработена со кирилски фонт за дислексија

Првата Dyslexia Friendly сликовница Илустрираната книга за деца „Тито и Дино“, која неодамна излезе од печат во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“, е првата македонска сликовница целосно изработена со специјален фонт за дислексија. Во делото од авторката Ј. Мишо, што е збогатено со илустрации на Оливер Коларевски, е користен кирилскиот фонт [...]

Првиот Кириличен фонт за дислексија DyslexicFZF е достапен СЕГА

DyslexicFZF - Кириличен фонт за дислексија Лицата со дислексија ќе можат полесно и побрзо да читаат благодарение на заедничкиот труд на Филозофскиот факултет и Здружението за дислексија Ајнштајн. Тие го создадоа првиот кириличен фонт прилагоден за овие лица DyslexicFZF Превземете го DyslexicFZF фонтот ТУКА Основната цел на кириличниот фонт DyslexicFZF е да го олесни читањето [...]

Денес е светскиот ден на наставникот: Добриот наставник е како свеќа – се троши себеси за да им го осветли патот на другите.

Денес е светскиот ден на наставикот Денешниот ден, 5 Октомври, е прогласен за Светски ден на учителите. Да се биде учител, наставник, професор, воспитувач е најблагородната, најубавата, но и најодговорната професија што подразбира огромна посветеност не само кон младата личност туку и кон оној на кој му се потребни знаења, вештини и мотивација. Учителите се [...]

Стратегии наменети за наставниците на учениците со дислексија

5 стратегии наменети за наставниците на учениците со дислексија Времето поминато во училиште и едукација игра голема улога во развојот на детето.  Како наставник, давањето поддршка на учениците со дислексија е прекрасна можност, но може да претставува и голем предизвик. Важно е да се запомни дека детето кое се соочува со дислексија води битка, која [...]

Дислексичниот милијардер кој стигна до вселената без средно образование: Кој е Ричард Бренсон?

Дислексичниот милијардер кој стигна до вселената без средно образование: Кој е Ричард Бренсон? Медиумите деновиве се полни со приказни за британскиот претприемач, дислексичар, милијардер и астронаут Ричард Бренсон, кој пред неколку недели го исполни својот детски сон и летна во вселената, со што ја отвори ерата на вселенскиот туризам. Како син на шанкер и стјуардеса, [...]

Што можат родителите на децата со дислексија и АДХД да научат од приказната за Џилијан Лин

Што можеме да научиме од приказната на Џилијан Лин? Растејќи во Англија во триесеттите години од минатиот век, а кога Лин имала 7 години на училиште била сметана за изгубен случај. Еден ден нејзината мајка добила известување од училиштето: „Вашата ќерка има нарушување на способноста да учи, не може да се концентрира, секогаш мрда, го [...]

Принцезата Беартис и покрај потешкотиите во читањето и пишувањето ја смета дислексијата за дарба

Принцезата Беартис и покрај потешкотиите во читањето и пишувањето ја смета дислексијата за дарба Принцезата Беатрис открива дека има дислексија и дека таа состојба за неа представува чест и гордост. 28 годишната Беатрис, која била детектирана со оваа состојба кога имала 7 години, ја опишува дислексијата како дарба и алатка која дава можност да мислиме [...]

Селма Хаек Читам многу побавно од другите

Селма Хаек Читам многу побавно од другите Селма Хаек е родена во 1966 година во Веракруз, Мексико и потекнува од богато семејство. На 12-годишна возраст нејзините родители ја испраќаат на школување во Њу Орлеанс. Токму таму и е дијагностицирана дислексијата, но го напушта училиштето. Своето образование го продолжува во Мексико, во полето на односите со [...]

На 12 години не знаел да чита се соочувал со дислексија, а потоа завршил на престижен универзитет. Ова се неговите совети

На 12 години не знаел да чита се соочувал со дислексија, а потоа завршил на престижен универзитет. Ова се неговите совети. Џонатан Муни како дете го мразел училиштето. Бегал од часови и се криел во училишното ве-це за да не мора да чита. Во трето одделение му поставиле дијагноза дислексија и дисграфија, а во четврто [...]