Креативци со преголемо срце

Креативци со преголемо срце

Некои би рекле потешкотија, јас би рекла дарба. Некои би рекле состојба, јас би рекла шарени умови. Попреченост, болест ни најмалце! Јас, јас би ги дефинирала како љубов она искрена, како чувство она знаете кога од среќа се движите напред назад и не знаете што попрво...
Дислексичниот поет

Дислексичниот поет

Кога бев ученик, наставниците не знаеа што е дислексија. Во мое време во училиштата воопшто немаше место за сочувство, разбирање и човечност. Но не се лутам на своите наставници. Некои од нив сакаа да помогнат на учениците, но тоа не им беше дозволено. Да се посвети...
Успешни приказни бр.1 – Познати личности кои имаат дислексија, дискалкулија, диспраксија и АДХД

Успешни приказни бр.1 – Познати личности кои имаат дислексија, дискалкулија, диспраксија и АДХД

Некои од најголемите имиња во филмската, музичката и спортската индустрија се луѓе кои се соочиле со големи проблеми во текот на своето образование. Следуваат 10 личности кои се соочувале со потешкотии во учењето, но ја пронашле својата  страст во животот и успеале да...
Сега разбирам низ што се поминува моето дете со дислексија

Сега разбирам низ што се поминува моето дете со дислексија

Фокусирана сум на мојата девет годишна ќерка со дислексија со години. Од кога откривме дека има проблем со читањето, јас поминав долго време, едуцирајќи се. Се случува вака: Буквите се измешани. Часовникот одбројува. Не можеш да ги прочиташ зборовите. Веднаш си под...
За прв пат ќе прозборам за мојата дислексија

За прв пат ќе прозборам за мојата дислексија

Не ја спомнувам мојата дислексија од неколку причини, а една од главните е тоа што сеуште го слушам она “ааа… значи глупава си”. Ми се случувало дури да ми кажат дека ја користам дислексијата како изговор за мојата мрзеливост. Кога се обидувам  да ја објаснам...
Џенифер Анистон

Џенифер Анистон

Повеќето луѓе ме знаат, но не ја знаат мојата животна приказна. Целиот свој живот се соочувам со дислексија. Кога им кажував на луѓето дека сакам да бидам актерка сите ме исмеваа, бидејќи најголем дел од актерството опфаќа читање. Тоа беше пресуден момент за мене....