Секој има своја приказна

Тука следува краток опис за оваа страница и какви информации таа презентира.

Мамо, дали сум јас глупав бидејќи тешко ми оди читањето?

Новинарката Сиара Ридел креираше документарен филм на Радио Улстер, во кој се опишани нејзините напори за да му помогне на нејзиниот син Шеа да ја надмине својата дислексија. Прочитајте дел од нејзината приказна: Ја затворив книгата со приказни во креветот каде што...

Што е потребно да знаат наставниците за состојбата дисграфија

Учениците со дисграфија имаат потешкотии со нивниот правопис и вештините за пишување. Доколку се чувствувате несигурни за тоа што е дисграфија, не сте сами. Мајкл МекКлоски и Бренда Рап, истражувачи од Универзитетот Хопкинс, даваат објаснување дека дисграфијата е...

Дознајте за состојбата диспраксија која многумина ја нарекуваат несмасност

Диспраксијата е состојба која ја опишува тешкотијата на сетилната обработка кај децата и возрасните кога се борат со планирањето и организирањето на сопственото движење и рамнотежа. Терминот најчесто се користи за да се опише секој што има слаба координација во...

Мери Тајлер Мур на 50 годишна возраст ја открила својата дискалкулија

Мери Тајлер Мур е име кое е добро познато од седумдесетите години. Мур станува славна со познатите ситкоми “Шоуто на Мери Тајлер Мур” и “шоуто на Дик Ван Дајк”, а во текот на својата кариера е добитник и на  шест Еми награди. Таа беше американска икона и инспирација...

Познати личности кои се соочуваат со дискалкулија

Дискалкулијата е  состојбата која е поретка од дислексија а и помалку позната. Од тие причини дискалкулијата е помалку присутна  станува збор за информации и ресурси на веб-страниците и блоговите. На пример,за  дислексијата  можат да се најдат обемни листи на познати...

Дали дискалкулијата била пречка во животот на Ингрид?

Гледањето телевизија може да биде средство за ублажување голем стрес по долгиот напорен ден. Но, како програмите доаѓаат од продукцијата до публиката? Тоа е местото каде што луѓето како Ингрид Купеиро (Ingrid Cupeiro) играат водечка улога. Како член на одделот за...

На 12 години не знаел да чита се соочувал со дислексија, а потоа завршил на престижен универзитет. Ова се неговите совети

Џонатан Муни како дете го мразел училиштето. Бегал од часови и се криел во училишното ве-це за да не мора да чита. Во трето одделение му поставиле дијагноза дислексија и дисграфија, а во четврто АДХД. – Додека растев, ги добивав сите можни етикети – глупав, немирен,...

10 дислексичари кои освоиле Оскар

Шер, Вупи Голдберг, Стивен Спилберг и Брајан Грејзер се само дел од многуте добитници на Оскар кои се соочуваат со дислексија. Сите овие познати личности се доказ дека потешкотиите со читањето не треба да ни го попречуваат патот до успехот. Во продолжение ви...

Депресија и дислексија и што може да направите во врска со тоа

  Кога кај Нејт беше дијагностициранa депресија минатата година, бев многу потиштена. Тој имаше само 7 години… се чувствував дека сум потфрлила како мајка. Мислам, каква мајка треба да сум за да не можам да го направам сопственото дете среќно? Секако,...

Страна 1 од 212