За дислексија

Преку нашите статии подобро запознајте се со сите аспекти на дислексијата
Не секое дете со висoка енергија или импулсивност има АДХД

Не секое дете со висoка енергија или импулсивност има АДХД

Што претставува АДХД? АДХД е една од првите работи за кои се сомневаме кога однесувањето на детето на час или перформансите на училишните задачи е проблематично. Дете кое не може да седи мирно, кое дава одговори на час без да крева рака, кое не ја завршува домашната...

ДИСЛЕКСИЈА – предизвик за децата и родителите!

ДИСЛЕКСИЈА – предизвик за децата и родителите!

Дислексијата е специфична потешкотија во учењето која има невробиолошко потекло коешто се карактеризира со тешкотии во правилно и флуентно препознавање на зборовите, проблеми во спелувањето и проблеми со способности за декодирање. Потешкотијата кај децата со...

Психолошки последици кај учениците со дислексија во време на пандемија

Психолошки последици кај учениците со дислексија во време на пандемија

Иако учениците со дислексија се лица кои се високо интелигентни, креативни и прилично емотивни кога станува збор за нивното учење, најчесто се етикетирани и посочувани како мрзеливи и незаинтересирани. Всушност лицата кои се соочуваат со состојби како дислексијата...

Учењето за студентите од Филозофскиот факултет е целосно приспособено за лицата со дислексија

Учењето за студентите од Филозофскиот факултет е целосно приспособено за лицата со дислексија

Системот за менаџирање на учењето на Филозофски факултет е мудл платформа која е приспособена за студентите со попреченост, поконкретно студентите со оштетен вид, оштетен слух и студентите со дислексија На 28 септември 2020 година, во просториите на Филозофскиот...

Страна 1 од 1912345678910...Последна »

Дислексијата не треба да претставува проблем во денешницата. Со правилна стимулација, секоја личност која подложи на оваа состојба може да води сосема нормален и полно функционален живот.