Селма Хаек Читам многу побавно од другите

Селма Хаек Читам многу побавно од другите Селма Хаек е родена во 1966 година во Веракруз, Мексико и потекнува од богато семејство. На 12-годишна возраст нејзините родители ја испраќаат на школување во Њу Орлеанс. Токму таму и е дијагностицирана дислексијата, но го напушта училиштето. Своето образование го продолжува во Мексико, во полето на односите со [...]

На 12 години не знаел да чита се соочувал со дислексија, а потоа завршил на престижен универзитет. Ова се неговите совети

На 12 години не знаел да чита се соочувал со дислексија, а потоа завршил на престижен универзитет. Ова се неговите совети. Џонатан Муни како дете го мразел училиштето. Бегал од часови и се криел во училишното ве-це за да не мора да чита. Во трето одделение му поставиле дијагноза дислексија и дисграфија, а во четврто [...]

Дали емоционалните нарушувања ја предизвикуваат дислексијата?

Дали емоционалните нарушувања ја предизвикуваат дислексијата? Дислексијата сама по себе и не претставува поголем проблем. Илјадници лица со дислексија го пронаоѓаат својот различен стил на учење, со цел да постигнат одредени академски вештини. Проблемот е што вложуваат многу труд и енергија за да се вклопат во востановениот систем на образование, кој е заснован примарно на [...]

Девет годишниот ученик со дислексија креираше уникатен мозаик од рубикови коцки

Девет годишниот ученик со дислексија креираше уникатен мозаик од рубикови коцки   Се проценува дека некаде околу 20% од светското население се соочува со одреден степен на дислексија, независно дали се работи за поизразени знаци на состојбата или помалку изразени знаци. Девет годишниот Бенџамин од Монтреал припаѓа во оваа група на население, тој се соочува [...]

18 знаци на диспраксија, што не значат само “несмасност”

18 знаци на диспраксија, што не значат само “несмасност” Ова е листата на сите работи кои ги направив погрешка во последните 24 часа- истурив врела вода врз моите стапала, си ја заборавив кредитната картичка во ресторан,  паднав во бањата додека си ги бричев нозете, облеков две бели маици и сфатив дека и двете се флекави. [...]

Во Њујорк се отвори посебно училиште за ученици со дислексија

Во Њујорк се отвори посебно училиште за ученици со дислексија Учениците со дислексија заслужуваат посебни образовни програми и начини на образование кои ќе бидат прилагодени според нивните потреби, но дали тоа е возможно да се оствари во редовните училишта? Ова е прашање кои ги мачи многумина, кога зборуваме за дислексија воопшто не е потребно да [...]

Не секое дете со висoка енергија или импулсивност има АДХД

Не секое дете со висoка енергија или импулсивност има АДХД Што претставува АДХД? АДХД е една од првите работи за кои се сомневаме кога однесувањето на детето на час или перформансите на училишните задачи е проблематично. Дете кое не може да седи мирно, кое дава одговори на час без да крева рака, кое не ја [...]

“Важноста на самодовербата и самопочитувањето кај децата”

“Важноста на самодовербата и самопочитувањето кај децата” Секој човек во себе поседува една внатрешна слика и перцепција за неговите јаки и слаби страни врз кои влијаат позитивните и негативните одговори што ги добиваме од луѓето за кои сметаме дека нам ни се важни. Самопочитувањето е онаа идеја што ја имаме за себе и вредноста која [...]

Како да ги препознаеме лицата со дислексија?

Заеднички карактеристики на дислексичарите според Рон Дејвис Најлесниот начин за да ги препознавме лицата со дислексија е доколку ги утврдиме нивните најчести заеднички карактеристики. Според методот на Рон Дејвис, лицата со дислексија ќе покажуваат барем 10 од следниве карактеристики и однесувања. Овие карактеристики може да се разликуваат од ден за ден или од минута до [...]

Како да го заштитите вашето ментално здравје во време на пандемија

Како да го заштитите вашето ментално здравје во време на пандемија Пандемијата предизвикана од коронавирусот му нанесе штета на менталното здравје на милиони луѓе ширум светот. За многу луѓе беше предизвик да се прилагодат на новите реални ситуации: работење од дома, привремена невработеност, домашно школување на децата, недостатокот на физичкиот контакт со другите членови од [...]